2019. október 24., csütörtök - Salamon Polgárok Háza - 1089 Budapest, Visi Imre u. 6. - Telefon: 299-8050 - E-mail: polgarokhaza@chello.hu
Nyitólap
Magunkról
Események
Hírek
Civil Akadémia
Galéria
Videók
Polgári Körök
Interjúk
Jogsegélyszolgálat
Vendégkönyv

2019. október
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Nyitva tartás
Hétköznap 9-17 óra között, valamint rendezvények idején.
Telefon: 299-8050

Kérjük, támogassa munkánkat!
Bankszámlaszám:
10300002-20210799-
00003285
(Szövetség a Nemzetért Alapítvány)
Rendelkezzen
adójának 1%-áról!
Kattintson ide!

Megközelíthetőség

Hírlevél
E-mail:
Ha szeretne havonta programfüzetet kapni, kérjük jelezze a 299-8050-es telefonszámon, vagy iratkozzon fel elektronikus hírlevelünkre!
Ön a(z) 3738606. látogató az oldalon.
2008. november 20.
Most jött el igazán a Polgári Körök ideje - interjú MAKOVECZ IMRÉvel

Polgárok Háza: Szeretettel köszöntöm Makovecz Imrét születésnapján itt, a Polgárok Házában. Mint alapító, milyen szívvel lép be ebbe az intézménybe? Makovecz Imre: Részben örömmel, részben keserűséggel. Annak idején Orbán Viktor azért találta ki, hogy legyenek Polgári Körök, hogy a kis megélhetési politikusocskákat az alapszervezetekből ki lehessen takarítani és valóban közéleti érdeklődésű és ambíciójú emberek kerüljenek be. Én három évet adtam az életemből arra, az országot járva, hogy ezek a Polgári Körök létrejöjjenek.

Nem biztos, hogy a politikusoknál illendő dolog, amit én most el fogok mondani: a második vonal rájött, hogy mikor kerül rá a sor és azért megfúrták a Polgári Körök világát. Így Hende Csabának, a Polgári Körök akkori koordinátorának nagyon nehéz helyzete keletkezett, aki bele is betegedett ebbe a történetbe, azóta föltámadt úgy, amennyire tudott.
Mi azzal is szolgáltunk, hogy megcsináltuk, használhatóvá tettük ezt az épületet, ezért öröm ide jönnöm, ugyanakkor nem tudom elfelejteni azt, hogy a Polgári Köröknek valamilyen új impulzus alapján fel kellene tudni támadni, mert soha sem volt aktuálisabb, mint most, hogy szervezetszerűen aktivizálódjon a magyar lakosság.
Most jött el igazán a Polgári Körök ideje.


PH.: November 29-én lesz a Polgári Körök konferenciája Tapolcán, amire úgy tudom, hogy Bíró Ildikó Önt is meghívta. El tud-e menni, és milyen szívvel megy?

M. I.: Nem tudom, hogy el tudok-e menni, mert össze-vissza állandó lekötelezettségek rántanak mindenhová, de akár elmegyek, akár nem, ezekkel a gondolatokkal mennék, amiket most elmondtam: soha annyira nem volt szükség, elsősorban vidéken arra, hogy az emberek összeálljanak.
Mondok egy konkrétumot: Ha Maga vidéken utazik, akkor látja, hogy a házak kapujához műanyag zsákokban krumpli, káposzta, ez-az ki van téve, és nincs olyan magyar vállalkozás, amelyik ezeket összeszedné, és forgalmazná. Ezek helyett a kiváló minőségű hazai termékek helyett az Auchanban afrikai krumplit lehet kapni. Egy vidéki Polgári Körnek ez a dolga alkalmasint; nem álközösségi és állelki életet kell élni, hanem a mindennapjaink komoly problémáira kell azonos értékű válaszokat adni. Ha ezt nem tudjuk megcsinálni, akkor nem segítjük azt, amit én a Polgári Körök legfontosabb feladatának tartok: hogy az úgynevezett második Magyarországot nekünk kell felépíteni, a politikától függetlenül.
Tehát nekünk, a Polgári Köröknek az a dolgunk, hogy azt a láthatatlan szellemet, amelyik a magyar szellem, apró közösségekből úgy építsük fel, hogy az egész egyszer csak önmagától elinduljon; erre valók a Polgári Körök.
A tapolcai összejövetelen is csak a feltámadásban érdemes gondolkozni.


PH.: Végezetül egy utolsó kérdés: mit mondjunk azoknak a polgári körös barátainknak, akik korábban nagyon aktívak voltak, most viszont teljes apátiába süllyedtek és elutasítással tekintenek mindenre.

M. I.: Erre csak konkrét válasz létezik: kinek, mit. Mindenkinek személyre szabottan kell megkeresni a gyógyírt a bajára. Ki kell kutatni, hogy ki mitől került apátiába és azt fel kell tudni támasztani.

PH.: Köszönöm, hogy megtisztelt, Isten éltesse sokáig, és adjon még sok alkotó évet.

M. I.: Köszönöm szépen!
'Sigmond Bertalan

Linkek
Mit csináljunk? - - Makovecz Imre előadása a Polgárok Házában
Polgárok Háza - 2019